- Blog diabetes

Pedicure voor diabetische voet nodig in Tilburg?

Pedicurepraktijk Tilburg is gespecialiseerd in voetverzorging van diabetische voet. Vergoeding van de pedicurebehandeling is mogelijk bij zorgprofiel 2 of hoger. 
Heeft u diabetes en wilt u uw voeten laten behandelen door Pedicurepraktijk Tilburg? In deze blog vindt u informatie over de omgang met de diabetische voet.

 

Hoe gaat u om met uw diabetische voeten?

 

Regelmatig laten controleren van uw voeten

Wanneer u diabetes heeft, is een regelmatige controle van uw voeten een must. Tijdens een diabetische pedicure kunt u uw voeten laten controleren op:
• standafwijking;
• gevoelsuitval;
• wondjes.
 
Wees bij diabetes alert op wondjes aan uw voeten
Het is bij diabetes belangrijk om alert te zijn op wondjes aan uw voeten. Als deze namelijk niet goed genezen, is er een risico op amputatie. 
 
Tips voor de omgang met diabetische voeten
• Om wondjes aan uw voeten te vermijden is het beter om altijd schoenen aan te doen en niet op blote voeten te lopen. 
• Controleer dagelijks uw voeten op wondjes én huidverkleuringen. Dit kunt u indien nodig ook met behulp van een spiegel doen. Of laat uw partner uw voeten controleren.
• Draag naadloze sokken en schoenen zowel binnen als buiten. Controleer uw schoenen aan de binnenkant op oneffenheden. 
• Droog uw voeten en tenen goed af met een tissue na een bad of douche.
• Laat uw voeten regelmatig controleren en behandelen door een medisch pedicure.
 
Vergoeding zorgverzekering pedicure behandeling bij diabetes
Sinds januari 2015 zijn de vergoedingen voor pedicure behandelingen bij diabetes in de zorgverzekering aangepast. 
 
Sims classificatie en zorgprofiel
U heeft voortaan een Sims classificatie én een zorgprofiel nodig om een vergoeding voor voetverzorging bij diabetes te krijgen.
 
Sims classificatie wordt vastgesteld door de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige en het zorgprofiel wordt vastgesteld door een podotherapeut. Deze combinatie bepaald of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Om voor een vergoeding in aanmerking te blijven komen is het belangrijk om 2x per jaar naar een podotherapeut te gaan. 
 
Classificaties en vergoedingen medische pedicure per zorgprofiel
Er zijn meerdere zorgprofielen mogelijk. Voor ieder zorgprofiel geldt een andere vergoeding.
 
Zorgprofiel 0
U krijgt geen vergoeding voor een pedicure. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een tegemoetkoming of overgangsregeling hebben. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.
 
Zorgprofiel 1
U krijgt een vergoeding voor een pedicure via uw aanvullende verzekering. De vergoeding is per verzekering anders. In de polis van uw zorgverzekeraar kunt u de vergoeding terugvinden. 
 
Zorgprofiel 2 of hoger
Heeft u een zorgprofiel 2 of hoger? Dan kunt u een podotherapeut bezoeken. U kunt zelf uitkiezen naar weke podotherapeut u gaat. De podotherapeut stelt een behandelplan voor een pedicurebehandeling op. Hierin kan staan dat de voetbehandeling uitgevoerd wordt door een Medisch Pedicure. 
 
De pedicurebehandeling wordt dan vergoed. Pedicurepraktijk Tilburg heeft een contract met de volgende podotherapeuten: Podotherapie Smulders, Van der Kaa en Hallux en RCH. 
Komt u bij de diabetesverpleegkundige bij de huisarts dan lopen de declaraties via RCH. Indien u bij de internist komt voor de diabetescontrole dan gaan de declaraties via de desbetreffende podotherapeut. 
 
Voorbeeld van een behandelplan podotherapeut en medische pedicure
Een podotherapeut schrijft in het behandelplan voor dat u 7 keer 20 minuten uw voeten mag laten behandelen door een pedicure. U kiest voor een voetbehandeling verzorgd door Pedicurepraktijk Tilburg. U kunt dan 7 keer per kalenderjaar een afspraak maken voor een behandeling van 20 minuten. 
 
Tijdens deze 20 minuten voert Pedicurepraktijk Tilburg een instrumentale voetbehandeling uit. Dit is de zorg op maat zoals omschreven in het behandelplan. 
 
Eigen bijdrage 
Het is mogelijk dat er een langere behandeltijd nodig is dan de tijd die beschreven is in het behandelplan. Ook kan het zijn dat u een aanvullende cosmetische behandeling wenst. 
 
Pedicurepraktijk Tilburg rekent voor deze extra tijd een vergoeding van € 6,50 tot en met 15 extra behandelminuten. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. 
 
Informatie over de behandeling van diabetische voeten
 
Pedicurepraktijk Tilburg vertelt u graag meer over de mogelijke pedicure behandelingen bij diabetes.